Rasism i vården

”Man är rädd för att prata om det för att det är ett känsligt ämne i Sverige. Vi brukar se Sverige som ett anti-rasistiskt land. Om det är anti-rasistiskt, då förekommer det inte rasism.” – Sarah Hamed, forskare med fokus på rasism inom svensk sjukvård.

Vi måste börja prata om rasism inom vården! 

Har du någon gång blivit utsatt, eller vet du någon annan som har blivit utsatt för rasism i vården? Det är förbjudet att behandla någon sämre på grund av personens hudfärg, språk eller etnicitet. Du kan anmäla händelsen till Malmö mot Diskriminering där du kan få gratis rådgivning om vad du kan göra om du blir utsatt och om dina rättigheter. Du kan också anmäla det till Diskrimineringsombudsmannen (https://www.do.se/tips-och-klagomal/) som är den myndighet som har tillsyn över Sveriges diskrimineringslag. 

Vill du veta mer?

Under våren 2021 kom en dom från Göteborgs tingsrätt där Västra Götalandsregionen dömdes för att de diskriminerat en man då ambulanspersonal inte trodde på mannen utan sa att det rörde sig om ”kulturell svimning”. läs mer här (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/domen-stroke-kallades-kulturell-svimning). Under samma period gjorde 1011 läkare och läkarstudenter ett upprop om att vi måste granska hur rasism påverkar vården i Sverige. Du kan läsa artikeln här (https://www.expressen.se/debatt/vi-maste-agera-mot-rasismen-i-varden/). Om du vill veta mer om hur rasism inom vården fungerar kan du läsa forskaren Sarah Hameds artikel om patienter som upplevt rasism i vården – här hittar du den (https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1049732320931430). SR har ett radioprogram som handlar om särbehandling i vården – om rasism och minoritetsstress, https://sverigesradio.se/avsnitt/1685123.

Projektet ASOM har bland annat fokuserat på rasism inom vården och hur det drabbar unga och barn särskilt. Vi har skickat ett yttrande till Institutionen för vård och omsorg som är tillsynsmyndighet när fel begås inom vården, där vi uppmanar myndigheten att granska rasistiska strukturer och hur de påverkar rätten till vård. Vi har även drivit en kampanj på sociala media då vi vill uppmärksamma unga personer på att man kan anmäla händelsen om man har blivit utsatt för rasism.