Remissvar: Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad

Malmö mot Diskriminering är en av remissinstanserna för förslaget till ny ”Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad”.

 

I vårat remissvar är vi starkt kritiska på flera punkter och vi kan inte se hur den föreslagna utvecklingsplanen och dess innehåll ska kunna möta det aktiva arbete mot diskriminering som krävs i Malmö idag.

 

Malmö mot Diskriminering anser att det nya förslaget till utvecklingsplan är alltför kortfattat och allmänt hållet. Det är på det hela taget svårt att bedöma planens innehåll då den innehåller väldigt få konkreta mål och praktiska förslag på hur staden ska verka för lika rättigheter och möjligheter för alla. Malmö mot Diskriminering tolkar det nya förslaget till utvecklingsplan som en drastisk och oacceptabel ambitionssänkning.

 

Malmö mot Diskriminering föreslår att Malmö stad antingen behåller och reviderar den nuvarande utvecklingsplanen, eller att innehållet i den nu föreslagna planens samtliga avsnitt utvecklas och förtydligas. Det krävs i Malmö mot Diskriminerings mening en genomgripande omarbetning och utveckling av den nu föreslagna planen för att innebörden av de olika avsnitten ska framgå för en utomstående läsare och för att planen ska kunna anses leva upp till diskriminerings­lagens syften och bestämmelser.

 

I vårt remissvar är vi också väldigt tydliga med att Malmös föreningsliv är en stark resurs i arbetet mot diskriminering och för mänskliga rättigheter och att vi förutsätter, vilket också framgår tydligt av den nuvarande utvecklingsplanen, att föreningslivet får vara delaktiga i arbetet framåt.

 

Malmö mot Diskriminerings svar på utredningen finns i sin helhet här: Remissvar från Malmö mot Diskriminering