Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag.

 

I Malmö arrangeras varje år på Förintelsens Minnesdag en seminariedag i samarbete mellan bland annat Malmö mot Diskriminering, Malmö stad, ABF Malmö, Förintelsens Ögonvittnen och ARF – Film och kultur för mänskliga rättigheter. Seminariet är öppet för alla och ingen föranmälan krävs. Årets tema är Om detta måste berättas – från fakta till förståelse och programmet innehåller bland annat:

  • Författaren Annika Thor som talar om sin bok Om inte nu så när.
  • Rädda Barnens ordförande Inger Ashing som talar om barns utsatthet i krig.
  • Författaren Lawen Mohtadi talar kring sin bok om Katarina Taikon.

 

Hela programmet finns här: Förintelsens Minnesdag 2014